សុខភាព៖ ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រឱ្យដឹងថា ផឹកទឹកប៉េងប៉ោះ២កែវក្នុងជួយថ្ងៃជួយឱ្យឆ្អឹង រឹងមាំជាង និងអាចប្រឆាំងតបជំងឺពុក ឆ្អឹង … ។សារជាតិមានប្រសិទ្ធភាពដ៏ អស្ចារ្យនេះ គឺ Lycopene សម្បូរនៅក្នុងប៉េងប៉ោះ និងផ្លែឈើមួយចំនួនទៀត ។ ការស្រាវជ្រាវមុនៗនេះ ក៏បានបង្ហាញថា សារជាតិ lycopene មានឥទ្ធិពលបន្ថយ គ្រោះថ្នាក់កើតជំងឺមហារីកក្រពេញ ប្រូស្តាតនៅបុរស និងជំងឺសរសៃឈាម បេះដូង ។
ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រនៅមហាវិទ្យាល័យតូរ៉ុនតូ បានដំណើរការ ពិសោធន៍លើស្ត្រីអស់រដូវ៦០នាក់ មាន អាយុពី៥០ដល់៦០ឆ្នាំ ។ ស្ត្រីទាំងនេះ ត្រូវបានសំណូមពរ មិនទទួលទាន អាហារកែច្នៃ ពីប៉េងប៉ោះក្នុងរយៈពេល មួយខែ ។ លទ្ធផល គឺកម្រិត N-telopeptide ក្នុងឈាមរបស់ស្ត្រីទាំងនោះកើនជាង ប្រៀបនឹងមុននោះមួយខែ ។ ពួកអ្នកស្រាវជ្រាវចាត់ទុកថា កម្រិតសារជាតិ N-telopeptide ក្នុងឈាមកើនខ្ពស់ពេលឆ្អឹងខ្សោយ និង ស្រួយ ។
បន្ទាប់ពីនោះ ពួកអ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ បានសំណូមពរស្ត្រីខាងលើមួយចំនួន ទទួលទានថ្នាំមានផ្ទុក៣៥មិល្លីក្រាម lycopene មួយគ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ ប្រហាក់ប្រហែល ទឹកប៉េងប៉ោះ២កែវ ហើយស្ត្រីមួយចំនួនទៀត ត្រូវបានឱ្យលេបថ្នាំស្រដៀងគ្នា តែពុំមានផ្ទុកសារជាតិ lycopene ។ ក្រោយពេលដំណើរការ ពិសោធន៍ក្នុងរយៈពេល៤ខែ ពួកអ្នក វិទ្យាសាស្ត្រសង្កេតឃើញថា បរិមាណ N-telopeptide ក្នុងឈាមសុទ្ធតែថយចុះ នៅស្ត្រីផឹកថ្នាំគ្រាប់មានសារជាតិlycopene ឬផឹកទឹកប៉េងប៉ោះ ។ ក្នុងពេល នោះ ឥទ្ធិពលនេះ ពុំលេចឡើងនៅស្ត្រី ផឹកថ្នាំគ្រាប់គ្មានផ្ទុកសារជាតិ lycop-ene ៕
ប្រភពពីkhmerangkor-news.com
ប្រភពពីkhmerangkor-news.com