ប៉ិកគួកគឺជាប្រភេទមើមបន្លែសម្បូរជាតិអាមីដុងម្យ៉ាងដែលមានការ ដុះលូតលាស់យ៉ាងច្រើនក្នុងតំបន់អាមេរិកកណ្តាល, ភាគខាងត្បូងទ្វីបអាស៊ី, ការីបីន និងតំបន់អាមេរិកខាងត្បូង។ មើមរុក្ខជាតិប្រភេទនេះអាចញ៉ាំទាំងឆៅ និងឆ្អិន ព្រមទាំងមានរសជាតិផ្អែមទៀតផង។
អត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព
មើម ប៉ិកគួក ជាបន្លែដែលមានកាឡូរីទាបបំផុត ព្រោះ ១០០ក្រាមមានតែ ៣៥កាឡូរីទេ។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ
ជីវជាតិដ៏សំខាន់ និងច្រើនរបស់វាគឺ ជាតិសរសៃ និងអង់ទីអុកស៊ីដង ព្រមទាំងជាតិរ៉ៃ និងវីតាមីនមួយចំនួនតូចទៀត។
អត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព
មើម ប៉ិកគួក ជាបន្លែដែលមានកាឡូរីទាបបំផុត ព្រោះ ១០០ក្រាមមានតែ ៣៥កាឡូរីទេ។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ
ជីវជាតិដ៏សំខាន់ និងច្រើនរបស់វាគឺ ជាតិសរសៃ និងអង់ទីអុកស៊ីដង ព្រមទាំងជាតិរ៉ៃ និងវីតាមីនមួយចំនួនតូចទៀត។
វាគឺជាប្រភពនៃជាតិសរសៃ និងសារធាតុ Oligofructose Inulin ដែលជាជាតិសរសៃរលាយដ៏ល្អបំផុត។ មើមប៉ិកគួក
ផ្តល់បានជាតិសរសៃ ៤,៩មីលីក្រាម ឬស្មើនឹង ១៣%នៃជាតិសរសៃ។ សារធាតុ Inulin មានចំនួនកាឡូរីសូន្យ, ជាកា
បូអ៊ីដ្រាតមានរសជាតិផ្អែម និងមិនមានការបំបែកអ្វីឡើយក្នុងរាងកាយ ដូច្នេះហើយទើបមើមប៉េកគួកជាអាហារ
សម្រនដ៏ផ្អែមល្អចំពោះអ្នកជំងឺ ទឹកនោមផ្អែម និងអ្នកតមអាហារ។
វាគឺជាប្រភពនៃជាតិសរសៃ និងសារធាតុ Oligofructose Inulin ដែលជាជាតិសរសៃរលាយដ៏ល្អបំផុត។ មើមប៉ិកគួក
ផ្តល់បានជាតិសរសៃ ៤,៩មីលីក្រាម ឬស្មើនឹង ១៣%នៃជាតិសរសៃ។ សារធាតុ Inulin មានចំនួនកាឡូរីសូន្យ, ជាកា
បូអ៊ីដ្រាតមានរសជាតិផ្អែម និងមិនមានការបំបែកអ្វីឡើយក្នុងរាងកាយ ដូច្នេះហើយទើបមើមប៉េកគួកជាអាហារ
សម្រនដ៏ផ្អែមល្អចំពោះអ្នកជំងឺ ទឹកនោមផ្អែម និងអ្នកតមអាហារ។
នៅក្នុងមើមប៉េកគួកផ្ទុកទៅដោយវីតាមីន C យ៉ាងច្រើន ព្រោះប៉ិកគួក ១០០ក្រាមផ្តល់ជាវីតាមីន C រហូតដល់ ២០,២មីលីក្រាម ឬស្មើនឹង ៣៤ភាគរយនៃតម្លៃទទួលរាល់ថ្ងៃ។ វីតាមីន C គឺជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ដែលរលាយក្នុងទឹកសម្រាប់ជួយការពាររាងកាយពី រ៉ាឌីកាល់សេរី ដូច្នេះហើយវាក៏ផ្តល់នូវការការពារពីជំងឺមហារីក, ការរលាក និងការក្អក និងផ្តាសាយដែលបង្កឡើងដោយវីរ៉ុសដែរ។
នៅក្នុងមើមប៉េកគួកផ្ទុកទៅដោយវីតាមីន C យ៉ាងច្រើន ព្រោះប៉ិកគួក ១០០ក្រាមផ្តល់ជាវីតាមីន C រហូតដល់ ២០,២មីលីក្រាម ឬស្មើនឹង ៣៤ភាគរយនៃតម្លៃទទួលរាល់ថ្ងៃ។ វីតាមីន C គឺជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ដែលរលាយក្នុងទឹកសម្រាប់ជួយការពាររាងកាយពី រ៉ាឌីកាល់សេរី ដូច្នេះហើយវាក៏ផ្តល់នូវការការពារពីជំងឺមហារីក, ការរលាក និងការក្អក និងផ្តាសាយដែលបង្កឡើងដោយវីរ៉ុសដែរ។
វាក៏ផ្ទុកទៅដោយចំនួនវីតាមីន Bកំផ្លេចមួយចំនួនតូចដែរដូចជា Folates, Riboflavin, Pyridoxine, Pantothenic Acid និង
Thiamin។ លើសពីនេះទៅទៀត វាផ្តល់អោយយើងនូវជាតិរ៉ែសំខាន់ៗសម្រាប់សុខភាពមួយចំនួនទៀតផងដូច ជា ម៉ា
ញ៉េស្យូម, ទងដែង, ដែក និងម៉ង់ហ្គាណែស៕
វាក៏ផ្ទុកទៅដោយចំនួនវីតាមីន Bកំផ្លេចមួយចំនួនតូចដែរដូចជា Folates, Riboflavin, Pyridoxine, Pantothenic Acid និង
Thiamin។ លើសពីនេះទៅទៀត វាផ្តល់អោយយើងនូវជាតិរ៉ែសំខាន់ៗសម្រាប់សុខភាពមួយចំនួនទៀតផងដូច ជា ម៉ា
ញ៉េស្យូម, ទងដែង, ដែក និងម៉ង់ហ្គាណែស៕
ប្រភព www.khmer-press.com