ទទួលទានផ្លែឈើកំប៉ុងជារឿយៗបង្កើនហានិភ័យស្លាប់មុនអាយុ
លទ្ធផលនៃការសិក្សាស្រាវជ្រាវថ្មីមួយចុះផ្សាយក្នុងព្រឹត្តិបត្រ Journal of Epidemiology & Community Health បានបង្ហាញថា ការទទួលទានផ្លែឈើកំប៉ុងជារឿយៗជាប់ទាក់ទងនឹងការជំរុញឱ្យឆាប់ ស្លាប់មុនអាយុ ។ ការសិក្សាដែលបានពិសោធលើមនុស្សពេញវ័យនៅចក្រភពអង់គ្លេសចំនួន៦៥ ពាន់នាក់រយៈពេល៧ឆ្នាំបានរកឃើញថា ក្រុមដែលទទួលទានផ្លែឈើកំប៉ុងយ៉ាងហោចណាស់២-៣ដងក្នុងមួយថ្ងៃ ប្រឈមនឹងហានិភ័យឆាប់ស្លាប់មុនអាយុលើ១៧ភាគរយ ធៀបទៅនឹងក្រុមដែលទទួលទានផ្លែឈើក្រៀម(ដំណាប់)ដែលប្រឈមត្រឹម ក្រោម១០ភាគរយ ។ ផ្លែឈើកំប៉ុងត្រូវគេដឹងថា ផ្ទុកទៅដោយទឹកស្ករហ្វ្រាក់តូស (fructose)ក្នុងកម្រិតមួយយ៉ាងខ្ពស់ ។ លទ្ធផលនៃការសិក្សាមុនៗបានបង្ហាញថា បុគ្គលដែលទទួលទានបណ្តាអាហារមានស្ករប្រភេទនេះរាល់ថ្ងៃអាចបណ្ដាល ឱ្យលើសឈាម លើសខ្លាញ់កូឡេស្តេរ៉ូល ធាត់ដុះពោះលើសទម្ងន់និងរេស៊ីស្តង់អាំងស៊ុយលីន ។ ទោះជាយ៉ាងនេះក្តីលោក Simon Capewell សាស្ត្រាចារ្យមកពីសាកលវិទ្យាល័យ University of Liverpool បានថ្លែងថា ៖ « ភស្តុតាងដែលបង្ហាញថា ទទួលទានស្ករហ្វ្រាក់តូសច្រើនផ្តល់គ្រោះថ្នាក់ចំពោះសុខភាពគឺ ហាក់ដូចជាមានទម្ងន់ជាងភស្តុតាងនៃគ្រោះថ្នាក់ពីសារធាតុគីមី BPA ដែលគេដាក់ក្នុងកំប៉ុង»។ លោកបន្តថា ៖«ដរាបណា គ្មានការបន្ថែមស្ករ នោះផ្លែឈើកំប៉ុងនឹងពិតជាផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព»៕ ប្រភព www.kohsantepheapdaily.com.kh